Wyjątkowe spotkanie Be.Eco= Bądź odpowiedzialny 19.10 (ŚRODA) 19:30 – 20:15

W środę 19.10.2022 o 19:30 do 20:15 zapraszamy uczestników programu Be.Eco oraz wszystkich zainteresowanych na wyjątkowe spotkanie z naszymi ambasadorami i ekspertami pod tytułem:

Be.Eco= Bądź odpowiedzialny

Spotkanie poprowadzi Prezeska Fundacji Digital University Ela Wojcechowska.

W studio Be. Eco będziemy gościć: Katarzynę Zajączkowską i dr Michała Pałasza

Porozmawiamy o:

• czy moda może być odpowiedzialna
  • co to znaczy, że żyjemy w epoce antropocenu i czym jest wycowanie do przyszłości
  • społecznej i osobistej odpowiedzialności człowieka za środowisko
  • potrzebie wypracowania zdrowych  eko nawyków, które nie pozostają obojętne dla środowiska
  • czy i w jaki sposób możemy indywidualnie przyczynić się do niwelowania skutków zmian klimatu oraz roli edukacji w tym zakresie

Dr Michał Pałasz z Uniwersytetu Jagiellońskiego jest współredaktorem książki „Za pięć dwunasta koniec świata. Kryzys klimatyczno-ekologiczny głosem wielu nauk”. Pracownik Instytutu Kultury Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Bada zarządzanie w antropocenie, czyli sposoby organizowania wystarczająco dobrego wspólnego świata w dobie katastrofy klimatyczno-ekologicznej. Autor kursów o zarządzaniu w antropocenie i kryzysie klimatyczno-ekologicznym. Jako członek Rady Klimatycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego współtworzył strategię klimatyczną UJ, jako aktywista klimatyczny współpracował z klimatUJ i Extinction Rebellion.

Katarzyna Zajączkowska jest  wykładowczynią zrównoważonej mody w Szkole Artystycznego Projektowania Ubioru i Fashion Design School. Autorka popularnego podcastu odpowiedzialna moda – Katarzyna Zajączkowska (katarzynazajaczkowska.com) oraz książki „Odpowiedzialna moda. Guilt-free przewodnik po slow fashion”. Z wykształcenia projektantka i ekonomistka, z doświadczeniem menadżerskim w dużych markach odzieżowych. Ekspertka Okrągłego Stołu dla Zrównoważonej Mody, powołanego w ramach inicjatyw ONZ. Wspiera branżę w ekologicznej transformacji, skupiając się na innowacyjnych i cyrkularnych rozwiązaniach.

Zapraszamy nauczycielki i nauczycieli szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych do udziału w programie Be.Eco.

W programie m.in. warsztaty, dostęp do scenariuszy lekcji, turniej wiedzy, konkurs filmowy.

Szczegóły na stronie internetowej Fundacji Digital University https://fundacja.digitaluniversity.pl/be-eco/

Formularz zgłoszeniowy: https://forms.office.com/r/DiaGHuTKYH