digiświat

Projekt DIGIŚWIAT to seria nagrań – wiadomości skierowanych do starszych klas uczniów szkół podstawowych (5-8).

Pandemia oraz wojna na Ukrainie spowodowała, że nie tylko my – dorośli ale też dzieci musiały zmierzyć się z nowymi, trudnymi dla nich tematami. Media pełne były (i nadal są) obrazów wojennych, traumatycznych historii i przemocy. Często dorośli mają trudność z wyzwaniami nowej rzeczywistości. Dlatego postanowiliśmy wesprzeć je serią filmów, które w przyjazny i zrozumiały dla nich sposób opowiadają o zmieniającym się świecie i jego aktualnych wyzwaniach, nie skupiając się jedynie na pandemii czy konflikcie zbrojnym ale niejako budując na tym co dzieje się w ostatnich miesiącach i latach.

Odcinki Digiświat

Odcinek 1

Prowadzący Julia i Szymon zmierzą się z tematem stresu. Własnego, związanego z debiutem w roli prowadzących program, ale przede wszystkim stresu, który towarzyszy nastolatkom każdego dnia. W czasie, kiedy z naszą granicą trwa wojna w Ukrainie, w czasach pandemii, zdalnego nauczania czy wszechobecnego hejtu w mediach społecznościowych, temat ten jest szczególnie palący. Gościem programu będzie psychoterapeutka Joanna Kleszczyńska, która wyjaśni czym jest stres,  jakie jest jego podłoże i poda bardzo praktyczne rady, jak stres ujarzmić.

Odcinek 2

Internet w krótkim czasie stał się wiodącym medium informacyjnym i stopniowo wypiera inne formy komunikacji. Dlatego tak ważne jest zrozumienie jak działa i jak odsiać wartościowe informacje od fake newsów, które z coraz większą siłą zalewają media społecznościowe i serwisy informacyjne.

W tym odcinku będziemy gościć dwóch ekspertów. Profesor Dariusz Jemielniak wytłumaczy czym jest fake news i jak się przed nim bronić. Z kolei dziennikarz Mateusz Hładki opowie o fake newsach z praktycznego widzenia posiłkując się swoimi doświadczeniami dziennikarza telewizyjnego. Po tym odcinku nie nabierzecie się fake news.

Play Video

Odcinek 3

Matrix, Avatar, Incepcja – każdy z wymienionych filmów opiera swoją fabułę na wirtualnej rzeczywistości. Czym są wirtualne google i co chcą osiągnąć inżynierowie z Doliny Krzemowej pracując nad tym fascynującym, ale wciąż trudnym do zrozumienia VR? Czy chodzi tylko o walory rozrywkowe, czy kryje się za tym coś więcej?

Sebastian Jakubiak zna odpowiedź na każde pytanie związane z wirtualną rzeczywistością. Zaskoczy prowadzących i widzów informacjami i ciekawostkami, o których nie mieli pojęcia. Ten odcinek zabierze Was w fascynującą, wirtualną podróż po równoległych światach.

Odcinek 4

Wojna w Ukrainie zmieniła naszą rzeczywistość. Słowo “uchodźca” stało się jednym z najczęściej powtarzanych w mediach. Kim jest uchodźca i czym różni się od imigranta? Jak mądrze pomagać osobom, które musiały uciekać w obawie o własne życie i jak powitać w swoim kraju osoby z innych kręgów kulturowych. Na te i inne pytania odpowie nasz gość- Marta Pietrusińska z Uniwersytetu Warszawskiego.

Odcinek 5

Czy roboty już wkrótce zastąpią ludzi? Coraz częściej zadajemy to pytanie bo sztuczna inteligencja wkracza w naszą codzienność coraz mocniej, Nasza ekspertka Ada Florentyna Pawlak opowie Julii i Szymonowi na czym polega działanie sztucznej inteligencji i gdzie się ją wykorzystuje. Zobaczycie roboty, których mimika i zachowanie coraz mniej różnią się od ludzkich. Przybliżymy też temat wirtualnych influencerów, których odróżnienie od realnych postaci staje się coraz trudniejsze.

partnerzy

OPIEKUN PROJEKTU

Małgorzata Maryl-Wójcik

Psycholog i pedagog. Od ponad 15 lat pracuje w sektorze pozarządowym. Koordynowała projekty ogólnopolskie, warsztaty, konferencje, wydarzenia. Jest autorką scenariuszy zajęć dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Entuzjastka projektów innowacyjnych, które wpływają na rzeczywistość i zmieniają ją na lepszą, dostępniejszą i bardziej otwartą. Z Fundacją Digital University związana od 2022 roku. Koordynuje działania w ramach Programów Be.Net, DigiKids Ukraina i Digi Świat. Miłośniczka fotografii, podróży i języków obcych (mówi po angielsku, francusku, wdraża się w hiszpański).

Pobierz scenariusz