Ruszyła rekrutacja do V edycji Uniwersytetu Sukcesu! Szukamy młodych kobiet, które chcą pracować w IT

Frame 579

Z początkiem marca rozpoczęliśmy nabór do piątej edycji Uniwersytetu Sukcesu – rocznego programu stypendialnego dla młodych kobiet, które chcą związać swoją zawodową przyszłość z branżą IT. W tym roku uczestniczki będą kształcić się w jednym z trzech kierunków: UX Designer, Java Developer i Frontend Developer. Poza kursami specjalistycznymi czekają je tygodniowe warsztaty motywacyjno-rozwojowe, spotkania z doradcami HR i mentorami, a także płatne staże. Partnerem głównym programu jest Nationale-Nederlanden.

Uniwersytet Sukcesu: idea, założenia, efekty

Uniwersytet Sukcesu to program przygotowany i realizowany przez Fundację Digital University od 2019 roku. Powstał, aby umożliwić karierę w IT młodym kobietom z nieuprzywilejowanych środowisk. Do tej pory w programie wzięło udział 348 kobiet, które obecnie pracują m.in. w działach cyberbezpieczeństwa w dużych bankach, w domach mediowych, organizacjach społecznych i w branżach: retail, hotelowej i gamingowej. Wiele z nich zdecydowało się także na studia technologiczne.

Program kierujemy do młodych, ambitnych kobiet, które chcą zdobyć atrakcyjny zawód przyszłości, ale z powodu różnych ograniczeń, nie mogą takiej drogi przebyć samodzielnie. Zapewniamy wszystko to, co jest potrzebne, aby wejść na rynek pracy IT: wsparcie doradców HR i mentorów z branży, kursy programistyczne zwieńczone uzyskaniem certyfikatów i płatne staże u partnerów programu – wyjaśnia Ela Wojciechowska, prezeska Fundacji Digital University. – Zachęcamy do zgłaszania się wszystkie kobiety w wieku  18-25 lat, które chciałyby związać swoją przyszłość zawodową z branżą IT. Każdą kandydaturę rozpatrujemy indywidualnie. W tej edycji mamy 80 miejsc.

Partnerzy programu: wsparcie merytoryczne i finansowe

Koszt wykształcenia jednej uczestniczki to 10 000 zł. Fundusze na  ten cel zbierane są przez cały rok, również na aukcjach prowadzonych podczas takich wydarzeń jak konferencja Masters&Robots czy zbiórki używanej odzieży w ramach programu Be.Eco. Jednak najważniejszym źródłem finansowania pozostają Partnerzy programu, w tym Partner Główny – Nationale-Nederlanden, który wspiera Uniwersytet Sukcesu od pierwszej edycji.

Dziś w branży ubezpieczeń szczególnie dostrzegamy wartość z inwestycji w kompetencje przyszłości – na przykład te związane z technologią i branżą IT. Od pięciu edycji programu mamy szansę inwestować w rozwój uczestniczek Uniwersytetu Sukcesu, które dzięki niemu doskonalą umiejętności technologiczne i realizują swoje marzenia. Decyzję o tym, żeby wesprzeć  5. edycję projektu podjęliśmy bez wahania, ponieważ jesteśmy z nim związani  od samego początku. Wspólnie z pracownikami i współpracownikami angażujemy się, aby  pomóc dziewczynom, które nie mają łatwego startu na początku swojej drogi zawodowej, wzmacniać   kompetencje zarówno w zakresie nowych technologii, jak również  w rozpoczęciu zawodowej kariery w branży IT. Nasz udział w projekcie to nie tylko wsparcie finansowe, to przede wszystkim zaangażowanie, mentoring, dzielenie się ekspercką wiedzą i odpowiedzialność za rozwój młodych, ambitnych kobiet w świecie digitalu – mówi Marta Pokutycka-Mądrala, Dyrektor Komunikacji Korporacyjnej Nationale-Nederlanden.

V edycja: harmonogram działań

V edycja Uniwersytetu Sukcesu rozpocznie się w lipcu 5-dniowymi warsztatami motywacyjno-rozwojowymi, organizowanymi w czterech miastach: Białymstoku, Krakowie, Warszawie i Wrocławiu. Przez kolejne miesiące uczestniczki będą pracować indywidualnie ze swoimi doradcami HR i mentorami. Jesienią przystąpią do realizacji kursó specjalistycznych, które zakończą się egzaminem i otrzymaniem certyfikatu. Poza pierwszym etapem, warsztatem stacjonarnym, pozostałą część programu można realizować online z dowolnego miejsca w Polsce. W tej edycji uczestniczki będą korzystać ze specjalnej platformy edukacyjnej przygotowanej dzięki dofinansowaniu od Islandii, Liechtensteinu i Norwegii otrzymanemu w ramach funduszy EOG.

Dotychczas wsparcie V edycji programu, oprócz Partnera Głównego Nationale-Nederlanden, potwierdzili: Elavon, Fundacja Inter Cars, Fundacja Empiria i Wiedza oraz Havas Media Group. A także Partnerzy wspierający: Gestalt Szkoła Psychoterapii, Lumina Learning, Kancelaria Prawna BWHS, Sukces Pisany Szminką, Cyber Women Community, Ekspertki Razem i Fundacja Edukacyjna Perspektywy. Wciąż można dołączyć do grona partnerów.

Zgłoszenia do programu przyjmowane są od 01.03.2023 r. do 14.05.2023 r.  Dostępnych jest 80 miejsc.  By zgłosić się do programu należy wypełnić formularz na stronie: uniwersytetsukcesu.com